Članek

Pihalni orkester Ormož

O nas
Objavljeno May 02, 2016

Stari dokumenti pričajo, da so se godbeniki iz Ormoža in okolice, predvsem iz Litmerka, zbrali in priključili novoustanovljenemu gasilskemu društvu za ormoško okolico s sedežem na Hardeku leta 1896. Godbo je vodil Domicijan Serajnik, igrala je na občnih zborih, paradah, veselicah, procesijah in ob drugih prilikah. Ob otvoritvi osnovne šole na Hardeku 1901. leta je igrala tudi za ples. 

Kot samostojno društvo je bila ustanovljena leta 1934 z nazivom Ormoška mestna godba. Ustanovitelja sta bila Josip Novak, učitelj petja in srbohrvaščine na ormoški šoli, in Miško Matjašek iz Pavlovec. Finančno sta jo podprla mestna občina in doktor Otmar Majerič. Dirigent je bil Josip Novak. 

Pod vodstvom Avgusta Loparnika so leta 1959 spet zbrali nekdanje godbenike in in- štrumente z ormoškega območja, nabavili še najnujnejše inštrumente in pričeli z vajami pod okriljem Glasbene šole Ormož. Takoj so vključevali tudi nove člane, ki jih je izobraževala novoustanovljena glasbena šola. 

Od leta 1959 se orkester udeležuje republiških tekmovanj in dosega lepe uspehe. Sodeloval je na srečanjih bratskih občin SRS in SRH, na revijah in srečanjih pihalnih orkestrov v občini in zunaj nje. V svojem kraju je igral na vseh pomembnejših prireditvah, obletnicah, otvoritvah ... Igral je budnice in prirejal promenadne in samostojne koncerte. 

Leta 1978 je priredil novoletni koncert, ki je postal tradicionalen. Občinstvo ga je zelo dobro sprejelo. Novoletni koncert ormoške godbe je najbolj obiskan kulturni dogodek v Ormožu. V sklopu Glasbene šole Ormož deluje orkester še danes. V njem igrajo sedanji in nekdanji učenci glasbene šole in seveda učitelji.Bil je pobudnik in soorganizator Tekmovanja godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, na katerem tudi sam zelo uspešno nastopa že 17 let. Za svoje delo je dvakrat prejel najvišje priznanje občine Ormož – plaketo Ormoža. Že 37 let ga vodi Slavko Petek.

Slavko Petek

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Ormož